Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Σαββατογ@%ημένος

Μην είμαι εβραίος (το θρήσκευμα) και δεν το ξέρω; Διαχρονικά, συχνά-πυκνά το Σάββατο δεν κάμνω κάτι το κατ'εξοχήν ενεργητικό. Κοιμάμαι, διαβάζω, σερφάρω, χαζεύω (τηλεόραση), για αγορές ούτε λόγος. Πρέπει να ξημερώσει Κυριακή ούτως ώστε συναισθηματικά και πρακτικά να δραστηριοποιηθώ εκ νέου, το σπίτι να με χάσει, να μπω στ'αμάξι, να μην αργώ.

Γνώσεις της (χθεσινής πλέον) ημέρας: Ένα βουνό έσκασε έξω απ'τα Τίρανα πάνω στην εισήγηση του Καστανίδη περί αυτοδύναμου ΠΑΣΟΚ κι ένας οδηγός TIR πήγε κι έπεσε σε intercity. Αυτά τα καινούρια τραίνα θέλουν ευχέλαιο. Επίσης, διαβάζοντας Καστανέδα ο άνθρωπος δύο τινά παθαίνει. Ορέγεται ψυχότροπα ναρκωτικά και εχθρεύεται όσους τον γνωρίζουν. Για να τριτώσει το κακό τα βάζει και με τις συνήθειές του.

Έτσι, πλήττω στην ιδέα της αναπόφευκτης αυριανής κατάδυσης στα κυριακάτικα φύλλα. Καθώς ανοίγω τα περτικαλιά χαρτιά πρώτα-πρώτα αναδύεται εσχάτως μια μυρουδιά σάπιας οικονομίας, μια ποδαρίλα-μασχαλίλα συνωστισμού επί του πλανήτη κι ένα πατσουλί ανατολικοευρωπαίας (ναι, υπάρχει ακόμα "ανατολική" ευρώπη) rent-a-γκόμενας, που κόκκαλο τις χημικές ορμές ολιγάρχη μεγιστάνα κάποιας αναπτυσσόμενης χώρας υπηρετεί προς άγρα βιζόν.

Μετά τα περτικαλιά και τα πολιτικά, τα ένθετα "τέχνες-κοινωνία-γράμματα" έρχονται σα ρεπορτάζ δήμητρας γκουντούνα στο καπάκι είδησης περί συμφωνίας οζάλ-παπανδρέου στο νταβός. Πιφ. Θυμήθηκα τη δεκαετία του '80 και ξενέρωσα. A propos, εργάζομαι σ'ενα full-potential ραδιόφωνο με καταπληκτικό κόσμο και playlist από καμιά χιλιάρα άσματα, αρκετά εκ των οποίων έχουν ψοφήσει δυο δεκαετίες τώρα και δεν το'χουν πάρει γραμμή.

Μου τη δίνουν οι γραμμές. Αύριο θα αναγνώσω Friedman και καλή Κυριακή να'χομε.

6 σχόλια:

l'grec είπε...

emena mou tin dinoun oi kambyles...

Oraio arthro re bogdan alla mipos tha prepe kapoios san kai sena na mas anorthonei ligo to ithiko?
otan se diavazo kamia fora thelo na fygo apo tin ellada. Poly noir to yfos sou.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κωνσταντίνες, καλή αρχή στο ταξίδι της blogόσφαιρας...Με την ευκαιρία να σου δώσω συμβουλές για την μελαγχολία του Σ.Κ.
1ο Μην αρχίζεις απο τις πορτοκαλί σελίδες.Ξεκίνα ανάποδα απο τα αθλητικά και τον Αρκά.
2ο Μην βλέπεις tvnews , εκτός κι αν είναι του star , που αποτελούν σπουδή στο κίτς.
3ο Μην προφέρεις λέξεις -ονόματα όπως Οζάλ, Παπανδρέου, Καραμανλής, Μπακογιάννη, κάνουν κακό στο DNA. Αλλωστε μέχρι να το καταλάβεις θα έχει έρθει η Δευτέρα.
Φιλιά στη μούρη.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε...

l'grec, σέυχαριστώ για τα καλά σου όγια. υποψιάζομαι ότι ήρθες πρόσφατα πίσω στην πατρίδα και η γραφή μου απλά σου ξυπνάει ήδη υφέρπουσες τάσεις φυγής;)

valia, μιλ μερσί. θα κοιτάξω να εφαρμόσω τις συμβουλές στο μέτρο του δυνατού.

Ανώνυμος είπε...

mais pas du tout... ήδη κλείνω περίπου 3 χρόνια τώρα πίσω στο bled.
Συμφωνώ μαζί σου στο ότι είναι απαράδεκτη η κατάσταση στην Αθήνα. ΣΚ στην πρωτεύουσα όντως ισούται τις περισσότερες φορές με την σαπίλα στον καναπέ μαζί με το κυριακάτικο πακέτο εφημερίδας. Πού να πάει κανείς σε κάποιο πάρκο να την διαβάσει... οι συνθήκες δεν είναι πρόσφορες. Η άλλοτε κούνια των πολιτισμών κατήντησε πόλη με κατοίκους τα παιδιά της κόκα κόλας και του διαμερίσματος. ναι αυτού του φοβερού κουτιού που κλείνει μέσα του όλα τα θέλω και όλα τα μπορώ του Σαββατοκύριακου λύνοντας τις βασικές μας ανάγκες διαβίωσης.
Όχι δεν είναι η γραφή σου που μου ξυπνά υφέρπουσες τάσεις φυγής. Οφείλω να πώ ότι είμαι χαρούμενος με τον γυρισμό μου στην "Ιθάκη"...
Τάσεις φυγής μου προκαλούνται από ένα άλλο δυστυχές χαρακτηριστικό της χώρας μας : τις μη παραγωγικές κριτικές. Ξέρεις, αυτές που κατακρίνουν αλλά δεν προτείνουν (κάτι σαν αυτές του Τσίπρα?). Αυτές που αρμόζουν στις στήλες των "καλλιτεχνικών" :). no hard feelings I hope. Το noir του άρθρου σου μου τάβγαλε αυτά απλά στην επιφάνεια. όλα μαζί.

Εγώ πάντως, τουλάχιστον για τις Κυριακές, θα σου πρότεινα την ιστιοπλοΐα. Πίστεψέ με βοηθάει.
besos!

Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε...

l'grec, αν και νομίζω ότι τα παραλές, κάθε κριτική είναι ευπρόσδεκτη. σημειώνω μόνο ότι στόχος της δημοσιολογικής κριτικής δεν είναι κατ'ανάγκη να προτείνει, αλλά πρωτίστως να κάνει τον αναγνώστη να αναλογιστεί και να σκεφτεί. ευτυχώς, το blog δεν είναι πολιτικό κόμμα. εντούτοις, στο εξής θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω το λόγο μου με προτάσεις επί του πρακτέου ώστε να καταστεί πιο ολοκληρωμένος.

η ιστιοπλοΐα ακούγεται μια χαρά, αλλά δεν διαθέτω τα αναγκαία αποθέματα όρεξης για τέτοια εξτρήμ σπορ.

Ανώνυμος είπε...

Agapite Konstandine,

Profanos issos na exoume diaforetiki prosegisi gia to ti tha eprepe na einai i dimosiologiki kritiki. Auti sou i topothetisi me kanei na siniditopoihso polla pragmata kai gia to dimosio-grafiko perivalon tou topou. Mexri protinos eixa tin entyposi oti to epitheto dimosiologikos perilambanei kata ena meros esto kai ton kritiko logo. O opoios emploutizetai apo tin ypodeixi enallaktikon liseon. (Ena prosfato kai prosforo paradigma einai auto tou SKAI).

Telos os alli enallaktiki boro na sou proteino to skaki sto parko tou pediou tou Areos opou mazevontai empeiroi skakistes proerxomenoi apo xores me paradosi epi tou athlimatos.
I mipos kai auto to vriskeis extreme? ;)

Kata ta alla vrisko to grapsimo sou efxaristo stin anagnosi ofeilo na po.

l'grec