Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

this is CITY!

Οι τριακόσιοι έχουν σφάξει τον κήρυκα του Ξέρξη, έχουν πει "μολών λαβέ", έχουν αποκρούσει κύματα Πάρθους, Σκύθες, Αιγύπτιους, Βαβυλώνιους και Σογδιανούς, μέρες σφαγή, πενήντα κορμιά πλέον μακελεύονται με τους Αθάνατους. Και πάνω στο τεμάχισμα, γυρνάει ένας Σπαρτιάτης οπλίτης στον διπλανό του και αποφασίζουν ότι δε λέει άλλο αυτό το βιολί. Μπροστά στους έκπληκτους Πέρσες και μαζί με άλλους λένε "στοπ" και τα μαζεύουν. Για μπύρες και γιόγκα.

Αυτή την αίσθηση άφησε σε ορισμένους η αποψινή απόφαση της γενικής συνέλευσης του city, να σιγήσουν τα μικρόφωνα. Θα μου πεις, έπρεπε να λιώσουμε στον αέρα; Να βγάζουμε πρόγραμμα ό,τι νά'ναι; Τα ίδια και τα ίδια; Δεν είναι όμως για τέτοια απαξίωση.

Η πλειονότητα των ραδιοφώνων εκπέμπει χαμηλής ποιότητας κονφορμισμό. Ακόμα και κουρασμένο, ένα πρόγραμμα με καθημερινούς Σούλτα, Ρουμελιώτη, Ταγματάρχη - μεταξύ άλλων - δεν είναι αμελητέο. Με επαναλήψεις Πανούση, Φερεντίνου, Μαμαλάκη ντύνεται και στα καλοκαιρινά. Ακόμα και το πρόβλημα των δελτίων δύναται να μετεξελιχθεί σε άποψη: Ένας σταθμός με σπηντάτους παραγωγούς, ωραίες μουσικές, σφιχτές τηλεφωνικές, feedback ακροατών, πολύ ρεπορτάζ (ο city διέθετε ρεπόρτερ σκυλιά) και λίγα μόνο ξύλινα news. Ενημέρωση δεν είναι αυτό;

Η κούραση παίζει βέβαια το ρόλο της. Καλές κι ορθές ενδεχομένως οι θεωρίες, όμως αρχηγικού σχήματος απόντος το χάος παρεισφρύει. Λίγοι διαθέτουν το φιλότιμο μιας τόλμης που ωθεί στην εργασία δίχως άνωθεν εντολή και στο όριο της παρατυπίας. Κι αυτοί οι λίγοι δύσκολα συνεννοούνται. Μάλλον αποτελεί ίδιον της φυλής η ροπή προς καταστάσεις Βαβέλ.

Και τελικά η παρομοίωση με τους τριακόσιους είναι ατυχής. Διότι εδώ δεν έχουμε Λακεδαιμονίους. Ούτε καν Οπουντίους Λοκρούς. Έχουμε κάτι σαν ένα μπλουλούκι Φθιωτών. Η γη τους έχει μόλις παρθεί από τους Μήδους. Κάποιοι μετοίκησαν. Άλλοι έδωσαν χώμα και νερό. Ορισμένοι είδαν στην αναταραχή ευκαιρία κονόμας. Όλοι λένε ότι θέλουν πίσω την πατρίδα. Η μισοί σχεδόν στήνονται στο πέρασμα της Μαλίδας. Οι Πέρσες πλησιάζουν. Στο μουγκρητό της γης και τη σκόνη που αλλάζει το φως τελικά απλά σκορπούν.

To be continued.

10 σχόλια:

ΙΩΣΗΦ ΤΖΑΡΔΗΣ είπε...

Έχεις δίκιο στο ότι η ανάγκη του Ελληνα για ηγεσία καταντάει κουραστική, εως και ξενέρα. Για να κάνει κάτι ο μικροσκοπικός σύγχρονος Έλληνας πρέπει να έχει πλάτες. Του μπαμπά, του αφεντικού, του θείου, του Μήτσου, του Κίτσου ή της Γιάννας (η οποία με τη σειρά της έχει πλάτες το Θόδωρα και πάει λέγοντας). Το leadership είναι τόσο ποθητό όσο και σπάνιο.

Βρίσκομαι στην Κηφισίας, βραδάκι, λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές (της πλάκας). Και έχει φρακάρει το σύμπαν επειδή μόλις είχε διαλυθεί συγκέντρωση του Γιωργάκη στο Πεδίον Άρεως και ορδές Πασόκων εγκαταλειπαν την περιοχή στιβαγμένοι σε αναρίθμητα πούλμαν. Λεπτομέρεια: σε ΚΑΘΕ πουλμαν, υπήρχε κολλημένη αφίσα του καραφλομουστάκια Γιώργαρου κολλημένη στην "μάσκα", ανάμεσα στα φώτα. Δηλαδή ο Ελληνίσκος, όχι μόνο εξακολουθεί να πηγαίνει σε πολιτικές συγκεντρώσεις λες και είμαστε στην Κούβα, αλλά θέλει leadership ακόμα και στο λεωφορείου που επιβιβάζεται. Καμαρωτός ο Γιώργαρος τυπωμένος ανάμεσα στα φώτα του πούλαμ, μπρος αυτός και πίσω 60-70 Ελληνίσκοι.

Φαντάζεσαι να πάει κάποιος και να σκίσει την αφίσα? Παίζει και να πάνε για φραπέ και γιόγκα οι ψηφοφόροι-πελατάτες.

Μέχρι να βρούνε κάποιον άλλον να τους κολλήσει την φάτσα του στο πούλμαν της ζωής τους.

Nechayev είπε...

έλα ρε πάλι έκλεισαν τα μικρόφωνα? Η κλασική νεοελληνική ασυνεννοησία. Είχα στείλει ένα sms στο Σούλτα, ερωτώντας τον πού είναι ο πανούσης, ο καρζής, ο προβής, η λιάνα οι άλλοτε σημαιοφόροι του city. Λοιπόν αφήσανε σε τρεις-τέσσερις πολύ φιλότιμους και εργατικούς θέλω να πιστεύω ήτοι εσένα τον Σούλτα το Ρουμελιώτη (και τον Νένε αν και είπε ότι θα λείπει αυτή την εβδομάδα) να αναστήσουν το μισοπεθαμένο σταθμό. Έτσι δουλειά δε γίνεται. Γιατί το πρόγραμμα δεν τράβαγε. Το κατάλαβες και συ σίγουρα που είχες σκυλιάσει να κάνεις 4 ώρες ραδιόφωνο.
Να σου πω καλύτερα. Γιατί δεν ήθελα να φθαρείς ούτε εσύ ούτε ο Σούλτας (που νομίζω έχετε ψιλοαηδιάσει με την κατάσταση).
Όπως πολυ επιτυχήμενα είπες την Κυριακή νομίζω, ο σταθμός είναι στη φάση του επιθανάτιου ρόγχου.

Ανώνυμος είπε...

MAXOY ΥΠΕΡ ΣΙΤΕΩΣ,ΟΥΧΙ ΥΠΕΡ ΠΑΡΤΙΔΟΣ
Πεντε Ελληνες,πενηντα κουμαντα,ελεγε ο παππους μου για τη διαδικασια του συναποφασιζειν.Βλεπεις,το common sence-κορωνις των δημοκρατικων αξιωματων-συχνα επιλεγει εξ ενστκτου ή εκ συναρπαγης,το καλο αντι του επιμοχθου καλυτερου.Ετσι,εξηγειται και το αρθρο 44 παρ.2 του Συνταγματος που δεν επιτρεπει προκηρυξη δημοψηφισματος για δημοσιονομικα ζητηματα(ποιος θα 'θελε φορους;).Ergο,ποια η λογικη του διαλειμματος;Να τρεξουν οι εξελιξεις,ειπε η ΓΣ,χωρις να παρεμβαινει μια(εν δυναμει απειλητικη)καθημερινη φωνη των εργαζομενων.Ναι,οι λυκοι προτιμουν τους αμνους σιωπηλους.Η εκπομπη του ΕΤ εκανε λογο για κοπωση κι ανθρωπινες αντοχες.Μα,μηπως,στο προσωπο του Μπογδανου ή του Σαντοριναιου ανεδειχθη ο Υπερανθρωπος του Νιτσε(αφου εκαναν καθημερινα εκπομπη και πηγαιναν και στις ΓΣ);
Ο Ι.Λασκαριδης του ΕΣΡ,μιλησε για εκ νεου παραχωρηση της συχνοτητας 99.5,υπο τον ορο να κλεισει γι'αρκετο καιρο και να διατηρησει τον ενημερωτικο του χαρακτηρα.Αν συνεχισετε,ομως,να παιζετε μουσικη,θα παρετε τα ρεστα του Βικτωρος(το πιασατε το υπονοουμενο,ετσι;),θα γινετε MTV κι εμεις θα χασουμε τον μεσονυκτικον του Μπογδανου."Ποιος,λοιπον,εμποδιζει τους αντρικους σας βραχιονας;"ρωτουσε ο Α.Υψηλαντης στην επαναστατικη του προκηρυξη.Γιατι,αν απορειτε,που ειναι το σκοταδι,απλα,κλειστε τα ματια σας και θα το δειτε...

Ανώνυμος είπε...

Α,ναι,ξεχασα να υπογραψω την ανωτερω προκηρυξη:Μουτζαχιντ λαγος της τουνδρας.

Nechayev είπε...

Η υπογραφή ήταν περιττή.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω,Sylas.Ως επιλεκτος ερασιτεχνης ρεπορτερ,του παλαι ποτε ραδιο-αυριο,θα αποκαλυψω στους αναγνωστες του Μπογδανου που χαθηκε η κα Κανελλη...cafe-restaurant Κεντρικο,Αρχοντικο Τολιδης,στην Ουρανουπολη,κατα τις 10.05,νομιζω(τροπος του λεγειν)να απολαμβανει(υποθετω)τις διακοπες της μετα συνδαιτημονων.Καταλαβαινετε,που να ετρεχε για συμπραξη στο αυτοδιαχειριζομενο προγραμμα του CITY 99.5...............Λαγος

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω,Sylas.Ως επιλεκτος ερασιτεχνης ρεπορτερ,του παλαι ποτε ραδιο-αυριο,θα αποκαλυψω στους αναγνωστες του Μπογδανου που χαθηκε η κα Κανελλη...cafe-restaurant Κεντρικο,Αρχοντικο Τολιδης,στην Ουρανουπολη,κατα τις 10.05,νομιζω(τροπος του λεγειν)να απολαμβανει(υποθετω)τις διακοπες της μετα συνδαιτημονων.Καταλαβαινετε,που να ετρεχε για συμπραξη στο αυτοδιαχειριζομενο προγραμμα του CITY 99.5...............Λαγος

Nechayev είπε...

Μεγάλε Κ. καλή αρχή εύχομαι στο vetomag! Μακάρι σε 100 χρόνια το απόσταγμα σοφίας να έχει φράσεις ενός υπέροχου τριτοδεσμίτη που κάνει θρασύτατες φάρσες στον κύριο περίγελω και το κομματάκι του.
Φιλιά !

MiHat είπε...

Αυτό το Vetomag που αρνείται το google μου να εντοπίσει, που μπορώ να το βρω;;; Επίσης K. έχετε πουθενά τις εκπομπές online;

Χαιρετώ!

Ανώνυμος είπε...

Κώστα , άκου οπωσδήποτε τον MINDFIELDS , στο http://mindfields.listen2myradio.com/ , κάθε Παρασκευή στις 20:00. Ο τύπος δεν παίζεται.
Έχει και chat : http://xat.com/Inthefieldsofmind
Σου τον συστήνω ανεπιφύλακτα, δεν θα χάσεις.